موجود
4.2 | 0 تعداد مشاهدهبرای اطمینان از موجود بودن کتاب " کوفه و نقش آن در قرون نخستین اسلامی " در وب سایت پاب بوک لطفاً پیش از خرید با پشتیبانی سایت هماهنگ فرمایید.
ناشر |
![]() |
---|---|
نویسنده |
![]() |
محمدحسین رجبی دوانی مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام و تشیع، سال ۱۳۳۹ در شهر قم و در خانوادهای روحانی به دنیا آمد. پدر او دانشمند رجالی و مورخ مشهور مرحوم علامه علی دوانی است. تحصیلات ابتدایی را در قم و دوره دبیرستان و دانشگاه را در تهران طی کرد. وی دکتری تاریخ و تمدن ملل اسلامی را از دانشگاه تهران اخذ کرد. تدریس درسهای تاریخ پیامبراسلام(ص)، تاریخ امامت، تاریخ تشیع، تاریخ تمدن در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه امام صادق(ع)، دانشگاه الزهرا(س)، دانشگاه تهران، دانشگاه قرآن و حدیث، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و مجمع جهانی اهل بیت و عضویت در هیأت علمی دانشگاه امام حسین(ع) در طول بیش از سی سال گذشته، از جمله سوابق آموزشی ایشان است.
کتاب “کوفه و نقش آن در قرون نخستین اسلامی” عنوان تازهترین اثر محمدحسین رجبی دوانی، محقق تاریخ اسلام و عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع) است.
دوانی در کتاب «کوفه و نقش آن در قرون نخستین اسلامی» به بررسی دقیق نقاط ضعف و قوت کوفیان، ظهور خلافت عباسیان و آخرین تلاشهای امام علی (ع) برای بسیج کوفیان به منظور مقابله با معاویه، نگرش کوفیان پس از انعقاد صلح تا تأسیس حوزه علمیه نجف و پایان حیات علمی کوفیان میپردازد.
در کتاب «کوفه و نقش آن در قرون نخستین اسلامی»، توجه به موقعیت جغرافیایی شهرکوفه و نقش آن در امور سیاسی و اجتماعی اسلامی نیز صورت گرفته است. این شهر در نزدیکی رود دجله واقع شده بود و این ویژگی جعبهای برای تحرک و حمله نیروهای نظامی به مناطق دیگر به شمار میآمد.
همچنین، دسترسی به منابع آبی، خاک حاصلخیز و وجود شبکه آبرسانی و آبادیسهای کشاورزی، شهر کوفه را به یک مرکز کشاورزی و معادنی مهم تبدیل میکرد. در ابتدا، امیرالمومنین علیهالسلام برای انتخاب مرکز خلافت به مشورت رسیده بود و در نهایت تصمیم گرفت که کوفه را به عنوان مقر اصلی خلافت انتخاب کند.
امام علیهالسلام آگاه بود که در شهر کوفه جمعیت شیعی بسیار زیادی وجود دارد و این انتخاب باعث ایجاد یک پایگاه قوی برای مبارزه با دشمنان و حفظ امنیت داخلی خواهد شد.
امیرالمومنین علیهالسلام در طول خلافت خود با بسیاری از مشکلات و ناسازگاریها در شهر کوفه روبرو شد. برخی از مسائل عمده شامل توطئهها و سوءاستفاده از نزاعات سیاسی، ناسازگاریها در موضوع قسط و انصاف، عدم تسلط کوفیان بر امور اداری و نظامی و همچنین عدم وفاداری برخی از شخصیتها بود.
امیرالمومنین علیهالسلام به وجود این ناسازگاریها بسیار حساس بود و سعی میکرد با روشهای مختلف آنها را برطرف کند.با وجود مشکلات و ناسازگاریهای موجود، کوفه به عنوان مرکز فرهنگی، علمی و مذهبی در دوره امامت امام علیهالسلام تبدیل شد.
امام علیهالسلام مکتبها و مساجد را در شهر کوفه تأسیس کرد و حوزه علمیه نجف را به عنوان یکی از مراکز تحصیلات دینی برپا ساخت. این اقدامات باعث توسعه و گسترش علم و فرهنگ در این شهر شد و این شهر به یک مرجع فکری و علمی برای جامعه اسلامی تبدیل شد.
در کل، کوفه به عنوان مرکزی برای تشکیل خلافت و ترویج فرهنگ و علم در دوران امامت امام علیهالسلام داشته است. با وجود مشکلات و ناسازگاریها، این شهر به یک قلمرو اهل علم و عدالت تبدیل شد و تأثیرات آن تا به امروز در جامعه اسلامی قابل مشاهده است.