موجود
4.2 | 25 تعداد مشاهدهبرای اطمینان از موجود بودن کتاب " رساله قدسیه " در وب سایت پاب بوک لطفاً پیش از خرید با پشتیبانی سایت هماهنگ فرمایید.
ناشر |
![]() |
---|---|
نویسنده |
![]() |
مترجم | جهانشاه ناصر |
صدرالدین محمد بن ابراهیم قوام شیرازی، ملقب به صدرالمتألهین یا ملا صدرا متأله و فیلسوف در نهم جمادیالاولی 979ق، در شیراز، دیده به جهان گشود. آنچه به يقين از او مىدانيم اين است كه او در شيراز، از پدرى صالح به نام ابراهيم بن يحيى قوامى متولد شده است و گفتهاند: ابراهیم، از وزيران دولت فارس به مركزيت شيراز و از خاندان محترم قوامى بود و صاحب فرزند پسر نمىشد، لذا نذر كرد درصورتىكه خداى متعال به او پسرى صالح و موحد ببخشد، به فقيران و اهل علم، بسيار كمك كند. آرزوى وى در وجود محمد، تحقق يافت. اين فرزند، در دامن پدر، با عزت و كرامت آموزش ديد و پدر، او را به فراگيرى دانش تشويق نمود. وقتى پدر وفات يافت، محمد براى تكميل تحصيلات خود به اصفهان كه مركز دانش و دولت در عهد صفويه بود، مهاجرت كرد. از بررسى زندگى وی، مشخص مىشود كه هنگام هجرت به اصفهان، از مقام علمى و عملى ممتازى برخوردار بوده است، زيرا در ابتداى ورود به حوزه اصفهان، در درس شيخ بهاءالدين عاملى شركت نمود؛ درحالىكه هركسى، شايستگى حاضر شدن در درس شيخ بهائى، شيخالاسلام آن زمان را نداشت. صدرالمتألهين، چنان شیفته آموختن بود كه همه اموالى را كه پدرش بر جاى گذاشته بود، در راه تحصيل دانش صرف كرد. او به مكتب فلسفى-عرفانى كه در آن زمان پيروان زيادى داشت، روى آورد. اين مكتب، چنان اشتياقى را در او برانگيخت كه راه را بر ديگر گرايشهاى او بست و از او عارف و فيلسوف و متألهى يگانه و بىنظير یا كمنظير پديد آورد. او خود به اين عشق و اشتياق، در مقدمه «اسفار»، اشاره كرده و گفته است: براى درك فلسفه الهى، در جوانى تلاش بسيارى كردم. عشق او به فلسفه و گرايش به آن، موجب جلب توجه او به درس فيلسوف عصر خود، محمدباقر ميرداماد، متوفاى 1040ق، شد. صدرالمتألهين، در بسيارى از نوشتههايش، از او به بزرگى ياد نموده و از جمله در شرح حديث اول اصول كافى، آورده است: «سيد و سند و استاد و تكيهگاه من در معالم دين و علوم الهى و معارف حقيقى و اصول يقينى...».
عبارتی در کتاب شواهد الربوبیه ملاصدرا می رساند که ملاصدرا کتابی دارد که برزخ بین آثار مفصل و مبسوط و آثار مختصر و موجز اوست... او در کتاب «المسائل القدسیه» مکرر به اسفار و سایر کتب خود اشاره و تصریح نموده است؛ و چون این کتاب نسبت به اسفار مختصر و نسبت به سایر کتب او مفصل است و مساله وجود ذهنی را به نحو کامل تحقیق فرموده است، معلوم می شود که مراد او از عبارت کتاب شواهد بدون شبهه همین کتاب است؛ و اگر موفق به اتمام این تالیف می شد، از جمیع کتب او بهتر و مرتب تر می بود. این کتاب مشتمل است بر آراء و عقاید خاصۀ خود او، و از قرار نگارش مولف، این اثر منیف جهت ابراز عقاید و آراء اختصاصی مصنف نوشته شده است. این کتاب مشتمل است بر مباحث امور عامه نظیر موضوع علم حکمت و فلسفۀ اعلی و مباحث وجود و ملحقات آن، و مسالۀ وجود ذهنی و ظهور ظلی حقایق وجودیه در مواطن ادراک و مشهد علم؛ و نقل اقوال و آراء و عقاید و تقریر مشکلات این مبحث، و تحریر طرق حل مشکلات...