موجود
4.2 | 5 تعداد مشاهدهبرای اطمینان از موجود بودن کتاب " در ستایش ادبیات " در وب سایت پاب بوک لطفاً پیش از خرید با پشتیبانی سایت هماهنگ فرمایید.
ناشر |
![]() |
---|---|
نویسنده |
![]() |
مترجم | منوچهر یزدانی |
ماریو بارگاس یوسا، در ۲۸ مارس سال ۱۹۳۶ در آرکیپای پرو به دنیا آمد. وی تنها فرزند پدر و مادرش بود و والدینش پنج ماه بعد از ازدواج از هم جدا شدند. ۱۰ سال اول زندگیش را در بولیوی و با مادرش گذراند. پس از آن که پدربزرگش مقام دولتی مهمی در پرو به دست آورد، همراه مادرش در سال ۱۹۴۶ به سرزمینش بازگشت. دوران کودکی او با سختی سپری شد.در ۱۴ سالگی پدرش وی را به دبیرستان نظام فرستاد که تأثیری ژرف و پایا بر او نهاد و ایده ی نخستین رمانش را در ذهنش پروراند. نگرش داروین گرایانه ی او نسبت به زندگی حاصل تجربه ی همین دو سال است. بارگاس یوسا در رشته ی هنرهای آزاد دانشگاه لیما فارغ التحصیل شد و سپس از دانشگاه مادرید در رشته ی ادبیات درجه ی دکترا گرفت. وی در نوزده سالگی با خولیا اورکیدی، که یکی از نزدیکانش و هجده سال از او بزرگ تر بود، ازدواج کرد. ماریو بارگاس یوسا بیست ساله بود که اولین داستانش منتشر شد؛ داستان کوتاهی بود به اسم «سر-دسته ها» که در یکی از نشریات پایتخت به چاپ رسید. اما راه درازی را در پیش داشت و شاید خودش هم آن قدر جاه طلبی نداشت که روزگاری نامش را در میان سه نویسنده ی بزرگ آمریکایی جنوبی ببیند. امروز اما ادبیات پررونق آمریکای لاتین مدیون مارکز، فوئنتس و یوسا است.شهرت یوسا با نخستین رمانش، زندگی سگی آغاز شد. رمانی که در آن به تجربه های سختش در خدمت نظامی پرداخت. بدین ترتیب جهان خیلی زود با دوره ی طلایی ادبیات آمریکای لاتین آشنا شد. سرانجام، خورخه ماریو پدرو بارگاس یوسا در سال 2010 توانست جایزه ی ادبی نوبل را از آن خود کند.
در 7 دسامبر 2010، ماریو بارگاس یوسا جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد. سخنرانی نوبل او یک ادای احترام بود به قدرت داستان در الهام بخشیدن به خوانندگان برای جاه طلبی بیشتر، مخالفت و بروز کنش سیاسی. وارگاس یوسا مینویسد: «بدون کتابهای خوبی که خواندهایم، ما بدتر از آنچه هستیم، خواهیم بود، سازگارتر، بیقرارتر، مطیعتر، و روح انتقادی، موتور پیشرفت، حتی وجود نداشت.».درست مثل نوشتن، خواندن اعتراضی است به فقدانهای زندگی. وقتی در داستان به دنبال چیزهایی می گردیم که در زندگی از دست رفته، بدون نیاز به گفتن یا حتی دانستن آن، میگوییم که زندگی آنچنان که هست تشنگی ما را برای قدر مطلق - پایه و اساس شرایط انسانی - برآورده نمیکند. باور داریم که باید بهتر باشد.» سخنرانی وارگاس یوسا استدلالی قوی برای ضرورت ادبیات در زندگی امروز ما است. زیرا همانطور که او به شیوایی می نویسد، «ادبیات نه تنها ما را در رویای زیبایی و خوشبختی غرق میکند، بلکه ما را از هر نوع ظلم و ستم آگاه میکند».
تخیل جسو، پویا و بیپایان مولد رماننویس پرویی، ماریو بارگاس یوسا، یکی از غولهای نویسندگی زمان ما، ستودنی است. . . او مانند هر نویسنده بزرگی، باعث میشود آنچه را که همیشه به آن نگاه میکردیم، اما هرگز متوجه آن نشدهایم، به وضوح ببینیم.